Skip to main content

Răzvan
Stan

IE pentru că îmi place să lucrez atât cât vreau și când vreau

Am ajuns la aceasta facultate mai mult împins de valul de colegi și prieteni de la liceu. Cine nu era hotărât pe o nișă anume, în care să își aprofundeze studiile, venea la științe economice că era la “modă”. Odată ajunși aici, iarăși eram luați de val să mergem la finanțe sau contabilitate că sunt cele mai “bune” secții.

GREŞIT! NU există cea mai bună secție. Fiecare are abilități într-un anumit domeniu și în acela se va descurca cel mai bine.

Când am ajuns în anul 1 eram pornit pe ideea de a alege una din specializările de finanțe sau contabilitate, pentru că acolo mergeau majoritatea. Pe parcursul anului am văzut ca mie îmi era foarte greu să înțeleg lucrurile pentru care nu vedeam o aplicabilitate practică. Astfel încât, în sesiune ajungeam să depun de 3 ori mai mult efort pentru un examen la care luam 5-6 decât alți colegi care luau note mult mai bune. La informatică se punea altfel problema, îmi era mult mai ușor să învăț, văzând că aceea ce fac are aplicabilitate și pot să îmbin ceea ce învățasem la alte materii cu ceea ce făceam la informatică.

Motivat de aceasta reușită, am ales la sfârșitul anului 1 să îmi schimb decizia și am ales informatica economică. Nu știam prea multe atunci despre posibilitățile de cariera și oportunitățile care pot apărea. Știam doar că dacă termin informatica economică, diploma mea va arăta aproape la fel ca și a celorlalți colegi de la alte secții, doar că aici am ocazia să dobândesc câteva cunoștințe noi care le pot aplica în practică.

Ajuns la informatică economică, atunci am făcut cunoștință pentru prima dată cu programarea. Nu văzusem niciodată cum arată un program în spatele interfeței cu utilizatorul, eram la 0 cu tot ce înseamna programare, chiar informatică, pot zice. Am avut oportunitatea de a mă implica în cercul de Informatică Economică, care m-a propulsat foarte sus. Am început să învăț în mod autodidact tehnologii care nu se predau la facultate. Am primit un sprijin uriaș din partea profesorilor. În mai putin de jumătate de an începusem sa lucrez pe proiecte, e drept, la început foarte multă muncă, satisfacții și mai mari când reușeam.

Rezultatele mele în tot acest timp au crescut, nu-mi venea să cred că veneam la scoală doar pentru a învăța lucruri noi și nu eram constrâns să vin pentru prezențe.
După terminarea facultății, simțeam că am un plus în fața celorlalți colegi, făceam bani din ceea ce învățasem în facultate fără ca eu să am program fix sau să fiu angajat undeva.
Momentan lucrez pe proiecte (site-uri web, aplicații economice) pentru că îmi place să îmi organizez eu timpul și să lucrez atât cât vreau și când vreau.

Pe scurt, alegerea de a intra la informatică economică, a fost decizia care a schimbat totul. Dezvoltarea mea personală și profesională au crescut exponențial. Am cunoscut oameni extraordinari, profesori de o altă calitate față de ce eram eu obișnuit, prieteni adevărați. Prin faptul că puteam să aplic ceea ce învățasem au început să apară oportunități din ce în ce mai mari.

Ca o încheiere, dacă ar fi să mai fac o dată alegerea, tot la informatică economică aș veni, dar probabil aș mai aduce cu mine 2-3 colegi din anul 1 care s-au pierdut undeva pe drum și au rămas la aceeași valoare pe care o aveam cu toții atunci.

absolvent Informatică economică, 2009
Mesaje de la absolvenți