Skip to main content

Simona Laura
Spătaru

Informatica Economică – o necesitate a vremurilor noastre

Mă numesc Simona Laura Spătaru și pot să afirm cu mândrie că sunt unul dintre mulții absolvenți ai acestei specializări. În prezent urmez cursurile de Master specializarea Sisteme Informaționale pentru Afaceri (SIA).

Părerea mea este că, urmând această secție de profil informatic, dar în același timp și economic, am reușit să fiu în pas cu timpul, să mă conectez la un fel de rețea, foarte specială, a cunoașterii. Pentru că trăim vremuri în care economia este concurențială, iar succesul unei afaceri depinde în mod obiectiv de calitatea deciziilor luate, este necesar un volum mare de informații și un proces complex de analiză și sinteză a acestora. Astfel, se impune utilizarea noilor tehnologii informaționale în procesul decizional pentru reducerea atât a efortului fizic, cât și psihic.

Prin însăși denumirea sa, ”informatică economică”, ea reprezintă un domeniu extrem de pasionant, domeniu în care se întâlnesc de fapt mai multe științe, cele clasice și cele care tocmai se nasc în noua eră digitală căreia deja i-am trecut pragul. Cred, deci că această specializare și domeniile de studii pe care le oferă reprezintă o adevărată punte între informație și prelucrarea ei, între pasiune și rațiune, cunoaștere și performanță, între lumea de ieri și lumea de mâine.

Deși eram pasionată de acest domeniu încă din perioada liceului, nu știam prea multe despre posibilitățile de carieră și oportunitățile care pot apărea, acum însă pot spune cu siguranță că este un domeniu foarte bine plătit și care oferă bune posibilități de promovare.

Pe de altă parte, cunoștințele acumulate nu au fost singurele beneficii. M-am bucurat din plin de niște colegi excepționali, dar și de profesori care, pe lângă abilitățile pedagogice și pasiunea pentru munca pe care o fac, au dat dovadă și de o doză de umor și relaxare, dar și inteligență emoțională, prin care comunicau cu noi, studenții. Aici țin să subliniez că pentru mine, cel puțin a fost foarte important să simt că profesorii nu sunt niște roboței veniți să bâzâie în capul nostru, ci ființe umane, persoane cu care am putut discuta deschis, cărora le-am putut cere un sfat dacă am avut nevoie și cu care am putut glumi (în limitele decenței, desigur!) fără să fiu în permanență tensionată la orele lor.

Nu știu care ar fi fost diferența dacă nu aș fi urmat această specializare, însă poate că nici nu doresc să o cunosc, deoarece în acest moment nu mi-aș putea imagina o altă desfășurare a lucrurilor. La urma urmei, viața e o permanentă acumulare de evenimente, de lucruri care te influențează într-un fel sau altul, de cunoaștere de persoane noi, de informații de orice fel. E greu să îți dai seama ce a fost mai important sau ce nu, pentru că orice detaliu contează. Și cu toate acestea, cred că există un mod, fie el și subiectiv, de a-ți da seama de rolul pe care l-a avut o perioadă în viața ta, și anume, dacă la reamintirea acelei perioade apare pe fața ta un zâmbet sincer. Iar eu știu că la mine acel zâmbet apare mereu.

absolventă Informatică economică, 2009
absolventă master Sisteme informaționale pentru afaceri, 2011
Mesaje de la absolvenți