Skip to main content

Silviana
Petrescu

Informatica Economică - o provocare pentru autodepășire

Atunci când a trebuit să îmi definesc opțiunile și am ales această specializare, nu am realizat posibilitățile de dezvoltare pe care le oferea mai târziu în carieră. Nu știu din ce motive, era o “modă” ca prima opțiune a studenților să fie una dintre specializările Contabilitate sau Finanțe.

Pentru mine însă, Informatica Economică a fost mai mult o provocare, pentru că terminasem la liceu o secție cu profil filologic, iar când am intrat în facultate pricipala mea temere se referea la materiile legate de matematică și informatică. Astfel că pentru mine a absolvi secția de Informatică Economică însemna o “autodepășire”.

După ce am terminat facultatea, am depus cv-uri în special pentru job-uri de contabil, pentru că acestea erau cele mai răspândite și încă nu realizasem că terminând specializarea Informatică Economică dețineam un plus față de ceilalți absolvenți.

Astfel că am fost acceptată pe un post de contabil, însă, din fericire, nu m-am oprit aici. Am continuat să depunând cv-uri, hotărâtă fiind să aleg job-ul care îmi oferea cele mai mari posibilități de dezvoltare profesională, dar și materială. Așa am ajuns să dau interviuri la o multinațională care căuta absolvenți de Informatică Economică pentru joburi de Consultant ERP. Beneficiile care mi se ofereau pentru un post de contabil erau infime față de cele oferite în IT: încă din prima lună un salariu consistent pentru un începător (dublu decât salariul ce mi s-a oferit pentru postul de contabil), laptop și training-uri pentru specializare în străinătate.

Odată cu mine au mai fost angajate încă 2 persoane, care absolviseră cu un an înaintea mea Informatica Economică. Am devenit Consultanți pe Oracle E-business Suite, sistemul integrat nr.1 în America, în mare concurență cu SAP în Europa. Acumulând experiența în acest domeniu, ni s-a deschis un nou orizont depășind granițele țării, fiind contactați și oferindu-ni-se joburi în străinătate.

Ce înseamnă Consultant ERP? Pe scurt, un consultant ERP este punctul de legătură între economiști și programatori. Consultantul trebuie să înțeleagă cerințele de business ale end-user-ului unui sistem și să le transpună în limbajul programatorului, acest lucru fiind realizat prin scrierea de analize și specificații, apoi verificarea îndeplinirii cerințelor, după care efectuează training-uri utilizatorilor (managerilor, contabililor, analiștilor de costuri, aceștia fiind utilizatorii unui sistem ERP).

Consultant ERP cred că este jobul care se potrivește cel mai bine unui absolvent de IE, este jobul care reprezintă cel mai bine această secție, pentru că se mulează pe cunoștințele dobândite în facultate.

Informatica Economică oferă o mare flexibilitate, absolvenții acestei specializări pleacă din start cu un mare atu, au atât șansa unei cariere în contabilitate (finanțe/bănci ș.a.) dar și șansa dezvoltării unei cariere în IT. Iar o carieră în IT, știe toată lumea ce beneficii oferă, piața IT din România fiind încă în creștere.

Absolventul de Informatică Economică nu este limitat de legislația contabilității care diferă de la o țară la alta, el are posibilitatea angajării oriunde în străinătate.

La 3 ani de la absolvirea secției Informatică Economică, având maturitatea și experiența actuală, dacă ar fi să mai aleg o dată, cu siguranță aș alege aceeași specializare.

absolventă Informatică economică
Mesaje de la absolvenți