Skip to main content

Zsolt
Bálint

Și în Germania cu Informatica Economică

Mă numesc Zsolt Bálint, vă scriu din Stuttgart, Germania. Sunt absolvent al specializării Informatică Economică 2001-2005 și apoi al programului de Master: "Sisteme Informatice Financiar-Bancare" promoția 2005-2007 cu bursă ERASMUS în Saarbrücken (Germania).

Am terminat Liceul Bartók Béla din Timișoara, secția Informatică, care mi-a oferit o bază extraordinar de bună pe partea de programare și algoritmi. Totuși nu am dorit să aplic la o specializare strict axată pe informatică, deoarece aceste specializări de obicei pun foarte mare accent pe matematică. Am ales astfel specializarea Informatică Economică cu speranța că voi putea să mă axez pe partea de programare și în același timp să prind ceva și din cursurile de marketing, contabilitate, finanțe etc. care sunt atât de importante atât în viața de zi cu zi, cât și pe plan profesional. În 2001 nu știam cât de important e acest lucru. Astăzi pot numai să mulțumesc atât profesorilor, cât și facultății că mi-au oferit bazele și libertatea care au contribuit enorm la ceea ce am realizat.

În primii ani de facultate eram convins că e cel mai înțelept să fiu axat și să fiu expert într-o anumită materie, în cazul meu informatica și programarea. Mi-am dat seama doar după terminarea facultății că, cel puțin în cazul meu, combinația informaticii cu latura economico-financiară m-au ajutat să îmi găsesc locul și poziția ideală pe plan profesional.

După terminarea programului de master am început să lucrez ca programator la o mică firmă specializată pe Web-Analytics (domeniu care se ocupă cu analiza performanței diferitelor măsuri de online marketing, cu culegerea, stocarea și analiza datelor vizitatorilor unui website în vederea optimizării designului paginii, a proceselor definite, a structurii și a întregului sistem de comunicare a firmei cu vizitatorii prin intermediul canalelor web). În scurt timp am devenit consultant în acest domeniu și lucrez cu firme de renume (Porsche, Müller Milch, Liebherr, Debitel, Miele, Alpine) precum și cu mai multe diverse bănci și instituții de asigurări.

Pentru mine, și din punctul de vedere al domeniului în care lucrez, nu există o specializare mai potrivită decât Informatica Economică și sunt extrem de bucuros că am ales această cale. Doresc să subliniez doar câteva dintre avantaje:

  • libertatea să pui accent pe subiectul care te pasionează cel mai mult: programare, webdesign, contabilitate, finanțe, marketing, management, proiectarea sistemelor IT etc.;
  • în același timp, vei înțelege imaginea de ansamblu – imaginea care însumează problemele de zi cu zi a fiecărei întreprinderi: probleme de marketing, vânzări, contabilitate, sisteme informatice, resurse informatice ș.a.m.d.;
  • posibilitatea de a fi flexibil în carieră, trecând de la un domeniu de responsabilitate la altul dacă îți dorești acest lucru sau dacă este necesar;
  • într-o firmă IT vei fi persoana care va cunoaște, mai aprofundat nu numai definiția obiectivelor, ci și soluționarea acestora. Este un punct extrem de apreciat în orice firmă;
  • IE te va învăța lucruri valabile oriunde in lume: îți vei găsi locul atât în țară cât și în afara acesteia;
  • ți se vor deschide orizonturi și ți se vor oferi o mulțime de posibilități care nu se vor oferi celor specializați într-un singur domeniu.

Sunt atât de multe căi pe care le vei putea urma după absolvirea acestei specializări! Vei fi surprins și vei fi bucuros că nu te-ai specializat într-un domeniu care, poate după terminarea facultății ori nu te mai pasionează, ori se arată a fi alegerea greșită.

Succes!

absolvent Informatică economică, 2005
absolvent master Sisteme Informatice Financiar-Bancare, 2007
Mesaje de la absolvenți